Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-02@08:16:32 GMT

سریال های ترکیه ای تهدیدی برای بنیان خانواده ایرانی

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۳۲۱۷۹

سریال های ترکیه ای تهدیدی برای بنیان خانواده ایرانی

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – آناهیتا رحیمی: اغلب تراژدی عاشقانه دارند و حکایت از یک عشق نافرجام، انتقام و یا خیانت را با رنگ و لعاب بیشتری به تصویر می‌کشند و زمانی که تعریف و تمجید این سریال‌ها، نقل هر مجلسی می‌شود، قصه تلخ الگوبرداری‌ها نیز شتاب بیشتری می‌گیرد گویا حیف است زندگی کرد اما خیانت نکرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اغلب به واسطه شخصیت‌های معروف آنچه زیر چنته دارند را رو می‌کنند؛ اما پشت پرده چنین سریال‌هایی آمیخته با بدآموزی‌هایی از جنس خیانت، طلاق و عدم تعهد به ازدواج و خانواده است که از سوی غرب به عنوان تحفه‌ای برای خانواده‌های ایرانی به نمایش گذاشته می‌شود.

زمانی که یک فرهنگ غربی میهمان ناخوانده خانه‌های ایرانی می‌شود، زندگی بسیاری از زوجین نیز همسو با شخصیت‌ها و تراژدی همین سریال‌ها پیش می‌رود که پیامی به جز تباه شدن جوانان و الگوبرداری‌های بی‌ثمر به دنبال ندارد.

تحمیل فرهنگ غربی بر خانه‌های ایرانی

در این رابطه یک روانشناس بالینی به خبرنگار مهر گفت: تماشای سریال‌های ترکیه‌ای متأسفانه توانسته است بخشی از زندگی ایرانی‌ها را تحت تأثیر قرار دهد به خصوص خانم‌های خانه‌دار که کاملاً مشخص است هدف این سریال‌ها نفوذ در دل خانه‌های پر محبت ایرانی است که فرهنگ غربی خود را در این قالب، بر خانه‌ها تحمیل کنند.

مهدی صدقی ادامه داد: تأسف بار این است که خانواده‌هایی که این سریال‌ها را دنبال می‌کنند غافل از این موضوع هستند و روز به روز آن‌ها، بیشتر از قبل به تولید چنین سریال‌هایی روی می‌تواند.

وی معتقد است: عاطفه خانوادگی، احترام و حرمت‌های ما بین اعضای خانواده، از مواردی هستند که متأسفانه تحت تأثیر این سریال‌ها در خانواده‌های نظاره‌گر کم‌تر شده است و دقیقاً سازندگان این سریال‌ها خوب می‌دانند از کجا و به چه طریقی نفوذ کنند که بدبینی نسبت به خودشان در دید بینندگان تولید نکند و آن‌چنان زیبا، راحت و به طریق‌های مختلف، خیانت را در دل سریال‌ها رسم می‌کنند که گویی حیف است زندگی کرد و خیانت نکرد.

افرادی که درگیر روابط فرا زناشویی بوده و یا افرادی که در زندگی خود دچار مشکلات ریز و درشت با همسر خود هستند، سریع وابسته این سریال‌ها می‌شوند

این روانشناس بالینی گفت: اما نظر شخصی من این است که مردم ایران، نیز دیگر مثل سابق مشتاق این مزخرفات و توهمات سازندگان این سریال‌ها نیستند و برای خود مردم آن کشور نیز این به اثبات رسیده است.

آغاز همزادپنداری و وابستگی به سریال‌های ترکیه‌ای

صدقی بیان کرد: با تمام این اوصاف، افرادی که درگیر روابط فرا زناشویی بوده و یا افرادی که در زندگی خود دچار مشکلات ریز و درشت با همسر خود هستند، سریع وابسته این سریال‌ها شده و با شخصیت‌های آن سریال‌هایی که شاید خود بازیگران آن‌ها، در زندگی شخصی خود به نقش خود در آن فیلم اعتقادی ندارند همزادپنداری می‌کنند.

به گفته این روانشناس بالینی، دقیقاً زمانی که طلاق عاطفی در زندگی یک زوج حکمرانی می‌کند، این سریال‌ها نقش مسکن در زندگی‌شان ایفا می‌کنند و به جای آنکه از متخصص کمک بگیرند درگیر موضوع و راهی می‌شوند که کارگردان آن سریال انتظارش را دارد.

وی گفت: گاهی در زوج‌هایی که زندگی رو به راهی دارند می‌تواند آن‌قدر مخرب باشد که زندگی آن‌ها را به سمت نابودی و با طلاق عاطفی بکشاند.

گاهی در زوج‌هایی که زندگی رو به راهی دارند می‌تواند آن‌قدر مخرب باشد که زندگی آن‌ها را به سمت نابودی و با طلاق عاطفی بکشاند

صدقی افزود: زوج‌هایی که بی خبر از نیت شوم سازندگان این سریال‌ها به پای تماشای این توهمات نشسته و زمانی بیدار می‌شوند که گاهی دیر شده و حرمت‌های بین خانوادگی نیز کم‌رنگ شده است.

تماشای سریال‌های ترکیه‌ای یک تهدید جدی است

این روانشناس بالینی تماشای این سریال‌ها را یک تهدید جدی برای زندگی ایرانی‌ها برشمرده و گفت: می‌توانیم با تولید سریال‌هایی با محتوای ایرانی و فرهنگ ناب ایرانی که سازندگان آن سریال‌ها چشم دیدن این فرهنگ را ندارند در جنگ رسانه‌ای پوزه‌شان را به خاک بمالیم.

وی بیان کرد: چند روز پیش مستند قاسم از صدا و سیما پخش شد و آن‌قدر این مستند در دل مردم جای گرفت همان شب تکرار این مستند از صدا و سیما درخواست شد؛ کاش از این گونه مستندها زیاد ساخته شود و کاش راه حاج قاسم برای نسل‌های بعدی رسم شود.

صدقی در پایان تأکید کرد: با تولید چنین مستندهایی از ایران، البته ایرانی که مردمی دارد که باید خوبی‌هایشان، رسم و رسومات خانوادگی‌، فرهنگ اصیل و همدلی‌شان برای همه مردم دنیا سریال شود و نباید اجازه نفوذ چنین سریال‌هایی را به غرب داد.

ساخت سریال‌های ترکیه‌ای مطابق با فرهنگ ایرانی

دکترای جامعه شناسی نیز در رابطه با همین موضوع به خبرنگار مهر گفت: به لحاظ فرهنگی و سابقه تاریخی بین ایران و ترکیه به نوعی از یک تجانس و گونه فرهنگی خاصی روبرو هستیم.

امان اله قرایی با اشاره به همزادپنداری، تعلق و پیوستگی فرهنگی موجود بین آذربایجان و ترکیه افزود: به طور کلی فرهنگ مردم ما علاقه خاصی به فرهنگ، سبک زندگی و آداب و رسوم ترکیه دارند و به همین دلیل سنخیت موجود در ساخت سریال‌های ترکیه نیز در نظر گرفته می‌شود.

به همین ترتیب سبک زندگی ما را با سبک زندگی سریال‌هایی که ساخته می‌شود همسو می‌کنند و در نتیجه مردم جذب همین سریال‌ها می‌شوند

وی معتقد است سریال‌های ترکیه‌ای بر اساس ویژگی‌های به دست آمده از فرهنگ ایرانی ساخته می‌شود تا به مذاق جوانان و تمام مردم ایران خوش بیاید؛ چرا که با ارزش، هنجارها، سبک زندگی، خلقیات و روحیات ما آشنایی دارند و به همین ترتیب سبک زندگی ما را با سبک زندگی سریال‌هایی که ساخته می‌شود همسو می‌کنند و در نتیجه مردم جذب همین سریال‌ها شده و از سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفته است.

قرایی مقدم به تأثیرگذاری از سبک زندگی، آداب و رسوم، زبانی، تناسب فرهنگی اشاره کرده و افزود: همین باعث شده تا سریال‌های ترکیه‌ای در ایران طرفداران زیادی داشته باشد و چون در ایران، سریالی که باب طبع جوانان وجود داشته باشد ساخته نمی‌شود به سمت سریال‌های ترکیه‌ای گرایش پیدا کرده‌اند.

به گفته دکترای جامعه شناسی، سریال‌های ترکیه‌ای بدآموزی دارد و جوانان تحت تأثیر آرایش، روابط نامشروع و نوع پوشش در سریال‌های ترکیه قرار گرفته و بالطبع بر نوع پوشش و آرایش دختران جوان نیز تأثیرات فراوانی بر جای می‌گذارد.

انواع بدآموزی‌ها در سریال‌های ترکیه‌ای گنجانده می‌شود از نوع آرایش، روابط نامشروع گرفته تا هرزه‌گری، بی‌بند و باری، پایبند نبودن به خانواده و ازدواج!

وی در پایان پیام سریال‌های ترکیه را بدآموزی، منحرف کردن جوانان و دختران، طلاق و چند همسری دانسته و گفت: انواع بدآموزی‌ها در سریال‌های ترکیه‌ای گنجانده می‌شود از نوع آرایش، روابط نامشروع گرفته تا هرزه‌گری، بی‌بند و باری، پایبند نبودن به خانواده و ازدواج، پایبند نبودن به فرزند و همسر که همگی یک بلا و عاملی در بالا بردن میزان طلاق و خودکشی است.

چند سالی می‌شود که سریال‌های ترکیه میهمان ناخوانده ایرانی‌ها شده و تا جایی پیش رفته است که تماشاگران، الگوبرداری از شخصیت‌های همین سریال‌ها را در پیش گرفته تا جایی که زندگی برخی از زوجین پذیرای شخص سومی است تا به خیال خودشان، طعم زندگی را بیشتر بچشند.

محصولی از یک فرهنگ غربی که حرمت بین زوجین را کم‌رنگ کرده و خیانت را چیز پیش پا افتاده و معمولی جلوه می‌دهد تا تماشاگران نیز زندگی خود را همسو با شخصیت‌های همین سریال‌ها بسازند.

کد خبر 5206306

منبع: مهر

کلیدواژه: ترکیه طلاق عاطفی سریال خارجی ویروس کرونا روز قدس روز جهانی قدس شب قدر کرمانشاه عکس استانها آمار کرونا بوشهر شیوع کرونا ماه مبارك رمضان ماه رمضان ۱۴۰۰ فلسطین شب احیا اردبیل سریال های ترکیه ای روانشناس بالینی همین سریال ها سریال ها سریال هایی فرهنگ غربی سبک زندگی شخصیت ها خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۲۱۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افعی تهران، راسکولنیکُف و احساس منحصر به فرد بودن در جهان

   عصر ایران؛ مهدی مالمیر- با یک نگاه سرسری به لیست سازندگان سریال «‌افعی تهران» هم می‌شد حدس صائب زد که سریال با مخاطبِ بسیار همراه خواهد شد؛ مخاطبانی که نرم نرمک و از گوشه و کنار صدای انتقادات برخی‌شان را می‌شنویم که بر این نکته انگشت تاکید می‌فشارند که در این سریال، به اخلاق و رفتار مردم ساکن در تهران کم‌لطفی‌هایی شده است چراکه مردم در تهران آن سان که سریال به تصویر کشیده، آدم‌هایی بی‌اعتنا به هم‌نوع و  کنایه‌زن و تلخ‌زبان نیستند.

  در این‌که در تمام شهرها در سراسر جهان آدم‌هایی از این جنس کم نیستند حرفی نیست اما چرا در این سریال این نوع آدم‌ها در کانون سریال قرار گرفته‌اند و بی اغراق در بیشترِ سکانس‌ها با این تیپ آدم‌ها رو به رو می‌شویم؟

    پاسخ اما به تیپ شخصیت اصلی سریال باز‌می‌گردد. ما به جهان شخصی وارد شده‌ایم و با چشمان شخصیتی جهان را می‌نگریم که نگاهی دگرگونه به انسان‌ها و جهان دارد: «‌آرمان» منتقد سینما و مدرسی است که در آستانۀ 50 سالگی فرصتی به کف آورده تا نخستین فیلم بلندش را کارگردانی کند و به جرگۀ کارگردانان فیلم اولی بپیوندد! این منتقد سینمایی که کمی دیر برای ساختن فیلم‌اش به تکاپو افتاده، از نوعی ویژگی شخصیتی برخوردار است که بدان «شخصیت بیش از حد حساس» یا hayper sensitive person  گفته می‌شود.

   دارندگان این ویژگی شخصیتی، جهان گرداگردشان را با حساسیت بالا درک و دریافت می‌کنند و از پیش پا‌افتاده‌ترین ماجراهای روزمره نمی گذرند و مدام رخدادی را که برای بسیارانی می‌تواند با پوزخندی یا دستِ بالا با شانه بالا انداختنی برگزار شود، در ذهن و ضمیرشان همچون سکانسی از یک فیلم دردناک مرور می‌کنند و دندان روی دندان می‌سایند و گهگاه از کاهی کوه می‌سازند و مته به خشخاش زندگی می گذارند. 

مثلا پاسخ نه چندان گرم نانوای محترمِ محل در یک صبح سرد، برای کاراکترهایی که چندان درگیر ویژگیِ «‌شخصیت بیش از اندازه حساس» نیستند، می‌تواند با بی اعتنایی و حتی بی توجهی رو به رو شود یا آن را به حساب خستگی و هزار و یک دلیل و علت دیگر بنویسند و همچون بچه آهوییسبکبال از کنار آن بگذرند و دنبال کار و بار خود را بگیرند، اما شخصیت بیش از حد حساس، این بی‌مهری کوچک را در ذهن خود بدل به رویدادی بزرگ می‌کند و با منفی‌بافی و تفسیرهای کهکشانی از یک اتفاق روزمره، به روان خود زخم‌های ناسور می‌زند و سلول‌های عصبی خود را به کشتن می‌دهند!

   در سریال افعی تهران با کارگردانی « سامان مقدم» چند بار هم  از زبان خود شخصیت محوری داستان که صادقانه در برابر روان‌شناس اقرار کرد که رویدادهای روزمره را نمی‌تواند مثل باقی ادم ها ندیده یا نابوده بگیرد با تیپ شخصیتی ارمان کارگردان پنجاه ساله آشنا می شویم و هم در یکی از ظریف ترین سکانس ها که به روشنی دست بر روی نقطه ضعف شخصیت حساس می گذارد: آنجا که آرمان در سکانسی از سالن تئاتر بیرون می آید و وقتی پول بلیتش را از خانم بلیت فروش مطالبه می کند و خواهان پس گرفتن آن است با نگاه توام با تحقیر خانم مواجه می شود و صحنه خندۀ نه چندان مودبانه و نالازم خانم بلیت فروش را چند بار در موقعیت‌های مختلف به یاد می آورد و در آنجا است که سریال اولین تلنگر را به مخاطب می‌ند که با شخصیتی نامعمول در سریال رو به رو است و ضروری است از او انتظار رفتار و منشی از لون دگر داشته باشد.

  هنگامی که با شخصیت داستان و ویژگی‌های رفتاری او آشنا شدیم، با آسودگیِ بیشتری می‌شود رفتار او و کنش و واکنش‌اش را در دایره همکاران، همسایه و همسر سابق و همسایه پیش‌بینی و درک کرد.

   آرمان با سِنسورهای حساس اش بدل به آینه‌ای زشت‌نما می‌شود که دست بر روی نکاتی می‌نهد که شاید در زندگی روزانه کمتر کسی به قول قدیمی‌ها سنگی در ترازوی آنها بگذارد.

   اینکه رابطۀ میان شهروندان در کلان‌شهری مثل تهران تا چه اندازه می‌تواند پیچیده باشد. تا چه اندازه باید مراقب سخنانی باشیم که با شتاب بر زبان جاری می‌سازیم، تا چه اندازه باید سکنات خود را به هنگام حمله خشم و کدورت و حسادت کنترل کنیم و... چرا که همه آدم‌ها نمی توانند به راحتی از ماجرایی، کنایه ای، متلکی و نیشِ زبانی و پرخاشی درگذرند و این احتمال متاسفانه کم نیست که برای برخی اتفاقات ناگوار روزمره بدل به عقده‌ها و کمپلکس‌های خطرخیز شود.

  افعی تهران، همان قاتلی که در شهر پیچ و تاب می‌خورد و آرمان بر آن است تا فیلم‌اش را از روی زندگی پُرماجرای او بسازد، احتمالا یکی از همین «‌شخصیت های بسیار حساس» است که ناخوشی روانی‌اش به حد خطرآفرینی برای جامعه تبدیل شده است؛ احساس نزدیکی حسی میان کارگردان و قاتل سریالی هم از همین اشتراکات روانی سرچشمه می‌گیرد.

 
هر دو، چه کارگردان و چه قاتل زندگی درونیِ پیچیده ای دارند. هر دو از رویدادهایی رنج می کشند که از زمان کودکی بر روان شان سنگینی می کند( قاتل زنجیره ای کسانی را می کشد که در کارنامه شان سابقه کودک آزاری دارند) و در نهایت، هر دو آدم های منحصر به فردی در نوع خود به شمار می روند که در قاتل این احساس منحصر به فرد بودن به جنایت می انجامد. چرا که هر قاتلی چنان چه از رمان بی نظیر «جنایت و مکافات» آموخته ایم، در وهله اول با نوعی احساس خاص بودن، خود را محق می داند که دست اش را به خون همنوع رنگین کند. راسکولنیکوف کم بنیه و بیمار که دانشجوی حقوق بود، در هذیانات  و تفکرات اش به این نتیجه رسیده بود که آدمی است « ویژه»  که سزاوار به انجام رساندن کاری است که از هر کسی ساخته نیست: قتل پیرزن رباخواری که زندگی او را همچون زندگی پشه ای بی ارزش می شمارد و شایسته ی نابودی!

                                                                                       راسکولینکوف در رمان "جنایت و مکافات"



در آخر، می شود به نویسندگان فیلمنامه آفرین گفت که شخصیتی با ویژگی های روانی خاص آفریده‌اند و داستان را بر روی شانه‌های یک شخصیت بیش از حد حساس سوار کرده اند و از این طریق، هم سریالی با مایه‌های پلیسی و جنایی ساخته‌اند و هم شماری از ویژگی‌های برخی از ما شهروندان عجول و بی حوصله و گه‌گاه بی‌ملاحظه را به تصویر کشیده‌اند که کمتر کسی در فیلم‌ها و سریال‌ها به این ظریفه‌ها توجهی جدی نشان می‌دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: توجیهات پیمان معادی؛ "ارشاد" یا هنر؟ پیمان معادی؛ بوسنده، پوشنده یا گوینده؟! پیمان معادی درگیر یک پرونده قتل شد

دیگر خبرها

  • (عکس) استایل جالب بازیگر زن سریال «گاندو» در ترکیه
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون چیست؟
  • ماجرای «بدل» رضا عطاران در تلویزیون چیست؟
  • رفتارهای نادرست در شیوه زندگی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان
  • واکنش حاج قاسم سلیمانی به یک تصمیم در فصل پنجم سریال پایتخت : مگر ما مرده باشیم که خانواده ایرانی سالم به ایران برنگردد (فیلم)
  • سریال نون خ ترادژی زندگی هنرمند سیستانی شد
  • حملات ضدفرهنگی پدافند شایسته می‌طلبد
  • افعی تهران، راسکولنیکُف و احساس منحصر به فرد بودن در جهان
  • تیم دانش‌آموزی ایران ۵ طلا در رویداد ایده و فناوری ترکیه کسب کرد